پوتین راه را برای ریاستجمهوری مجدد در روسیه هموار میکند
به این ترتیب آقای پوتین ۶۷ ساله میتواند با پیروزی در دو انتخابات ریاستجمهوری دیگر تا سال ۲۰۳۶ در قدرت بماند.
این مامور سابق کاگب ۲۰ سال است که قدرت را در این کشور در دست دارد.
مجلس سفلای روسیه، دوما، روز چهارشنبه در حالی که داشت برای آخرین بار طرح تغییر قانون اساسی را بررسی میکرد، پیشنهاد "صفر کردن دوباره"را به آن افزود و سپس آن را تصویب کرد. این طرح قرار است در ادامه برای بررسی به مجلس اعلا فرستاده شود
حق نشر عکسREUTERSImage captionوالنتینا ترشکوا، کیهاننورد روس، در سال ۱۹۶۳ اولین زنی بود که به فضا رفت
نمایندهای که این پیشنهاد را مطرح کرده است وانتینا ترشکوا، نخستین فضانورد زن و از حامیان سرسخت آقای پوتین است. پارلمان روسیه عمدتا از نمایندگان طرفدار آقای پوتین تشکیل شده است.
انتخاب آقای پوتین به عنوان نخستوزیر بین سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۲ به او اجازه داد تا بدون نقض محدودیت دو دورهای ریاستجمهوری در اوج قدرت باقی بماند. در آن دوره متحد نزدیکش دمیتری مدودف رئیسجمهوری روسیه بود.
روسیه قرار است تکلیف تغییرات در قانون اساسی را روز ۲۲ آوریل از طریق "همهپرسی عمومی"مشخص کند. این تغییرات میتوانند توازن قوا بین ریاستجمهوری و پارلمان را به میزان قابل توجهی تغییر دهند.
مقامات مسکو تصمیم گرفتهاند که به خاطر شیوع ویروس کرونا هرگونه تجمع بیش از ۵ هزار نفر را ممنوع کنند. اما شخصیتهای مخالف دولت میگویند که این ممنوعیت صرفا به منظور بستن دهان کسانی است که به ادامه ماندن آقای پوتین در قدرت اعتراض دارند.
به گفته آقای پوتین، این پیشنهاد جدید به این معنی است که "محدودیتها برای هر فرد، هر شهروند، از جمله رئیسجمهور فعلی، برداشته خواهد شد و آنها میتوانند در انتخابات آینده که طبیعتا آزاد و رقابتی خواهد بود شرکت کنند."
او گفت که این تغییرات در صورت تایید شهروندان در همهپرسی ۲۲ آوریل و "نظر مساعد دادگاه قانون اساسی نسبت به قانونی بودن پیشنهاد صفر کردن تعداد ادوار"میتواند عملیاتی شوند.
پیشنهاد دیگری نیز مطرح شده بود که صرفا قانون محدودیت دو دورهای را برمیداشت، اما آقای پوتین گفت که "مصلحتی"در این کار نیست و آن را رد کرد. او در عین حال گفت که برخلاف پیشنهاد یکی دیگر از نمایندگان نیازی به برگزاری انتخابات زودهنگام مجلس نیست.
ارائه ناگهانی پیشنویس این تغییرات از طرف او در ماه ژانویه به بحثهای شدیدی پیرامون تغییر قانون اساسی منجر شود. پیشنهاد او این بود که برخی از اختیارات رئیسجمهوری به پارلمان محول شود.
او در سخنرانی روز سهشنبه خود اظهار داشت که "ریاستجمهوری مقتدر قطعا ضروری است"، ولی اضافه کرد که مجلس دوما "باید قدرت بیشتری داشته باشد".
به گفته او، دلیل و الزام این تغییرات "تقویت حاکمیت، ارزشها و سنتهای ما"در دنیایی است که دارد دچار تغییرات اساسی میشود، از جمله چالشهای جدیدی نظیر فناوری دیجیتال و ویروس کرونا.
او گفت که روسیه در درازمدت "محتاج این ضمانت است که میتوان افراد در قدرت را به طور منظم عوض کرد"و تاکید کرد که "انتخابات باید آزاد و رقابتی باشد".
او همچنین نظام پارلمانی غربی را مناسب ندانست و گفت که "بعضی از کشورهای اروپایی سالهاست که نمیتوانند دولت تشکیل دهند."
تحلیل
سارا رینزفورد، گزارشگر بیبیسی در مسکو
ولادمیر پوتین چندین بار اعلام کرده بود که نمیخواهد در قدرت بماند. برای همین تمام سعی خود را کرد تا بیعلاقه به نظر برسد و با این پیشنهاد به عنوان تقاضایی "از پایین"برخورد کند.
با این حال، او تاکید کرد که ثبات در این دوره "پرآشوب"لازم است، گویی که روسیه هنوز به اندازه کافی برای تغییر رئیسجمهوری پیشرفت نکرده باشد.
خیلیها مشکلی با این ایده نخواهند داشت. شاید از آقای پوتین خوششان نیاید، اما از او بدشان هم نمیآید. خیلی از مردم به او به چشم رهبری قدرتمند نگاه میکنند که در برابر غرب ایستاده است. حرف دیگری هم زیاد به گوش میرسد، این است که جایگزینی برایش وجود ندارد.
اما این حرکت خطرهایی هم برای کرملین خواهد داشت. حالا به نظر میرسد که تنها هدف روند اصلاح قانون اساسی تضمین آینده آقای پوتین بوده است، و این به مخالفان اجازه میدهد تا نسبت به موضوعی مشخص اعتراض کنند.
بار آخری که میخواست جایش را موقتا با نخستوزیرش عوض کند و در قدرت بماند، ما شاهد اعتراضات خیابانی بزرگی بودیم.
چشماندازی که حالا در برابر منتقدان آقای پوتین قرار دارد ماندن او در قدرت تا بعد از ۸۰ سالگی است