طالبان و جنگ های داخلی در پیشرو :
طالبان پس از تصرف کابل و ارگ ریاست جمهوری خود ادعا کرد ند که دیگر "جنگ در افغانستان تمام شده است".!
این خوانش نادرست طالبان ، از افغانستان است. واقعیت های میدانی، سیاسی، امنیتی و اجتماعی در افغانستان چیز دیگری می گوید. چون طالبانی که امروز کابل را تصرف کرده است و داعیه تشکیل حکومت دارد، نه تنها نماینده واقعی کل جامعه پشتون زبان افغانستان (که حدود ۴۰ درصد جمعیت این کشور را تشکیل میدهد) ، نیست، بلکه در خوشبینانه ترین سناریو طالبان امروز تنها از حمایت ۱۰ تا ۱۵ درصد کل جمعیت افغانستان برخوردار است. بنابراین این طالبان برای تشکیل قدرت و حکومت و مدیریت شرایط با مشکلات فراوانی روبه رو است. ما در آینده شاهداین حوادث خواهیم بود:
۱- روی کار آمدن جریان های جهادی در مقابل طالبان و تداوم و تشدید جنگ داخلی در افغانستان .
۲- گسترش اختلافات داخلی ( دیدگاهی ) درون طالبان ؛ چون طالبانی که امروز در کابل حضور دارد حتی نماینده کل طالبان در افغانستان نیست. به هر حال طیف متنوعی از جریان های فکری در درون طالبان وجود دارد که در آینده احتمالاً خواست، عملکرد و دیدگاه متفاوتی از دیگر جریان های طالبانی در افغانستان خواهند داشت و این یعنی سرآغاز جنگ درون طالبانی است،
۳- پس از تشکیل حکومت طالبان , طالب ها اختلافات جدی بر سر تقسیم قدرت پیدا خواهند کرد. با گذر زمان , شاخه های دیگر طالبان , سهمی از حاکمیت را درخواست می کنند و پس از آن شاهد تداوم و تشدید جنگ داخلی در افغانستان خواهیم بود.
۴- جریانهای فراطالبانی مانند طالبان پاکستان، داعش، القاعده و ... نیز شرایط را مناسب می ببیند و قطعاً چالش های بیشتری را در آینده برای طالبان ایجاد خواهند کرد.
بنابراین آینده طالبان نا استوار است و جنگ های متفاوت گریبان طالب ها را خواهد گرفت و صحنه تحولات در افغانستان پیچیدهتر و بغرنج تر از امروز خواهد شد.
رضا علوی