سرمایهگذاری عظیم هند در ساخت و توسعه پهپادهای نظامی
سازمان تحقیقات و توسعه دفاعی هند (دیآردیاو) روز ۱۷ نوامبر با نشان دادن گروهی ۲۵ پهپاد و تمرین رویدادهای مختلفی چون "محاصره هدف و حمله هماهنگ"جدیدترین فناوریهای خود در این حیطه را به نمایش عمومی گذاشت.
پیش از این نیز ارتش هند در ماه ژانویه امسال نمایش مشابهی ترتیب داده بود که به گزارش روزنامه هندوستان تایمز شامل ۷۵ پهپاد طراحیشده و توسعهیافته در داخل میشد که "در آسمان به پرواز درآمدند و ماموریتهای گوناگون، از جمله عملیاتهای تهاجمی، را شبیهسازی کردند."
در پی نمایش ۱۷ نوامبر، دیآردیاو با انتشار اطلاعیهای در توییتر گفت که "آزمایشگاه دانشمندان جوان برای فناوریهای نامتقارن این سازمان دارد روی فناوریهایی کاری میکند که در استفاده گروهی از پهپادها کاربرد دارند و میتوانند قابلیت جنگ نامتقارن را تقویت کنند."
در پس این تحولات تلاشهای هند برای دستیابی به پهپادهای تهاجمی قرار دارد. نیروهای نظامی هند چند سالی است که از پهپادهای تجسسی استفاده میکنند، پهپادهایی که عمدتا بر اساس فناوریهایی ساخته شدهاند که منشاء اسرائیلی دارند.
با این وجود، ملاقاتهای اخیر هند با کشورهای چون اسرائیل و ایالات متحده حاکی از ضرورت دستیابی به قابلیت حمله به هدفهای دشمن با استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین است. به نظر میرسد که بخشی از این ضرورت ناشی از تحولات امنیتی چند سال گذشته در منطقه باشد.
پیش از این، یکی از گزارشهای دیآردیاو، ضمن ابراز ناخرسندی از نیاز به چنین سامانههایی، گفته بود که حمله هوایی هند در فوریه ۲۰۱۹ به اردوگاههای شبهنظامیان در پاکستان میتوانست در صورت بهرهگیری از یک پهپاد موفقتر باشد.
آموختههای جنگ قرهباغ
در حالی که هند چند وقتی است که میخواهد استفاده از پهپادها را از تجسس به تهاجم گسترش دهد، آموختههای جنگ پارسال میان آذربایجان و ارمنستان شاید ضرورت این برنامه را بیش از گذشته کرده باشد. کارشناسان نظامی در سراسر دنیا به نقش کلیدی پهپادها در پیروزی قاطع آذربایجان بر همسایه غربی اشاره میکنند.
رسانههای هندی در آن زمان گزارش کرده بودند که رهبران نظامی کشور به دقت در حال بررسی جریان آن جنگ بودند، از جمله استفاده گسترده آذربایجان از پهپادها.
زرادخانه پهپادی آذربایجان عمدتا از پهپادهایی تشکیل شده است که منشاء اسرائیلی و ترکیهای دارند. با این که هند همین حالا نیز از پهپادهای اسرائیل در عملیاتهای تجسسی استفاده میکند، شیکار گوپتا، خبرنگار و تحلیلگر سرشناس هندی، هشدار داده است که پاکستان، رقیب اصلی هند، ممکن است به خاطر نزدیکی سیاسی به ترکیه به پهپادهای ساخت این کشور دست پیدا کند.
در ماه اوت امسال، گزارش شد شرکت دیسیام شریرام اینداستریز ۳۰ درصد سهام زیرون داینامیکس، پهپادساز ترکیهای، را خریده است. حضور سفیر هند در مراسم امضای قرارداد مشارکت در استانبول خبر از حمایت دولت هند از توافق این دو شرکت خصوصی میداد.
رسانهها در عین حال به این مساله اشاره کردند که اعلام سیاست جدید دولت هند در روز ۲۶ اوت که هدفش تبدیل کردن این کشور به قطب تولید پهپاد تا سال ۲۰۳۰ است قطعا باعث افزایش ارزش سهام این شرکت و یک شرکت هندی دیگر به نام زن تکنولوژیز خواهد شد. هدف این سیاست ایجاد فضایی جذاب برای پژوهش و تولید توسط بازیگران خصوصی است.
منبع تصویر،TWITTER (DRDO)
هند تا به امروز دو نمایش پهپادی گروهی اجرا کرده است
تمرکز بر پهپادهای تهاجمی
در سالهای اخیر، هند تلاشهای گستردهای برای ایجاد زرادخانهای از پهپادهای مسلح به منظور اجرای عملیاتهای تهاجمی کرده است.
در همین راستا، هند احتمالا به زودی پیشنهاد ایالات متحده برای تولید ۳۰ فروند از انواع گوناگون پهپادهای امکیو-۹ ریپر را میپذیرد. پیشنهاد ایالات متحده برای این پهپادهای مسلح حدود ۳ میلیارد دلار بود. روزنامه هندیزبان داینیک جارگان گزارش کرد که هند شاید تا همین ماه دسامبر قرارداد خرید این پهپادها را نهایی کند.
بر اساس گزارش شبکه خبری ایندیا تودی، هند در عین حال دارد پهپادهای تجسسی هارون، ساخت اسرائیل، را که بیش از یک دهه در حال خدمت بودهاند مسلح میکند. هند و اسرائیل در پروژه مشترکی که ۴۰۲ میلیون دلار ارزش دارد ناوگانی از پهپادهای هارون را به بمبهای لیزری، موشکهای هوا به زمین، و موشکهای هدایتشونده ضدتانک مجهز خواهند کرد.
تمرکز بر نوآوری و تولید داخلی
نمایش پهپادی ۱۷ نوامبر دیآردیاو بخشی از طرح ابتکاری دولت هند برای بزرگداشت ۷۵ سالگی استقلال هند با تجلیل از دستاوردهای کشور بود که با "دمیدن در روحیه"خوداتکایی میسر شدهاند.
تمرکز دهلی بر ایجاد نسل بعدی قابلیتهای نظامی از طریق نوآوری و تولید محلی نیز در همین راستا است. سیاست پهپادی جدید این کشور "رژیمی به مراتب آزادتر"برای سامانههای پهپادی خلق کرده است.
نارندرا مودی، نخستوزیر هند، در پی اعلام قوانین جدید در ماه اوت در توییتر گفت "قوانین جدید پهپادی کمک شایانی به استارتآپها و جوانانی میکند که در این حیطه فعالند... این قوانین کمک میکند تا بتوانیم با استفاده از تواناییهای هند در نوآوری، فناوری و مهندسی به قطب پهپادی تبدیل شویم."
این کشور همین حالا نیز چند سامانه پهپادی بومی در مراحل مختلف توسعه و عملیات دارد. به گفته تلویزیون ایندیا تودی، نقطه اوج این سامانهها بمبافکن بدون سرنشینی خواهد بود که فعلا با رمز "قتک" (قاتل به هندی) شناخته میشود. به گفته این شبکه، آزمایشهای زمینی این سامانه با استفاده از یک نمونه آزمایشی در دست اجرا است.
این پروژه فعلا در ابتدای راه است، اما در صورت موفقیت به بمبافکنی رادارگریز و بدون سرنشین به اندازه یک جنگنده تبدیل خواهد شد که میتواند بمبهای معمولی و هدایتشونده حمل کند.