غرب: هر لحظه ممکن است روسیه به اوکراین حمله کند
تصویری از سربازان اوکراینی در یکی از پایگاههای نظامی در شرق این کشور و در نزدیکی مرزهای روسیه
در حالی که قدرتهای غربی میگویند هر آن ممکن است روسیه به اوکراین حمله کند، بیش از ۱۰ کشور مختلف از اتباع خود خواستهاند تا هرچه سریعتر اوکراین را ترک کنند.
آمریکا، بریتانیا و آلمان از جمله کشورهایی هستند که به شهروندانشان توصیه کردهاند از اوکراین خارج شوند.
سفارت ایران در کیف اگرچه درباره «شرایط اضطراری احتمالی» هشدار داده اما هنوز از اتباع ایرانی نخواسته که از اوکراین خارج شوند.
روسیه حدود یکصدهزار تن از قوای نظامیاش را در نزدیکی مرزهای اوکراین مستقر کرده است. اما با این حال مسکو میگوید که قصدی برای حمله به اوکراین ندارد.
غروب روز شنبه، جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا بار دیگر در یک مکالمه تلفنی با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه درباره «هزینههای حمله به اوکراین» هشدار داد.
به گزارش کاخ سفید، آقای بایدن به آقای پوتین گفت: «اگرچه ایالات متحده آماده است تا در دیپلماسی مشارکت کند، اما ما برای سناریوهای دیگر نیز آمادهایم.»
در عین حال ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین گفت که هشدارها درباره حمله روسیه، افکارعمومی کشورش را «وحشتزده» میکند.
او این ترس و وحشت عمومی را «بهترین دوست دشمن ما» توصیف کرد.
ولودیمیر زلنسکی از هشدارهای غرب درباره حمله به کشورش انتقاد کرده است
کاخ سفید اعلام کرد که هر لحظه ممکن است که حمله روسیه به اوکراین رخ بدهد و این حمله احتمالا با بمباران هوایی آغاز خواهد شد.
روسیه این هشدارها را «گمانهزنیهای تحریکآمیز» توصیف کرد.
در بیانیه کرملین درباره مکالمه روز شنبه رهبران آمریکا و روسیه، این هشدارها «دامن زدن به هیجان» توصیف شده است.
اما در عین حال کرملین اعلام کرد که آقای پوتین در همین مکالمه تلفنی به رئیسجمهوری آمریکا گفته است که به نگرانیهای مسکو درباره مسایل امنیتی از سوی کشورهای غربی پاسخ داده نشده است.
در این بیانیه آمده که رهبران دو کشور به گفتوگوهایشان ادامه خواهند داد.
در روز شنبه همچنین امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه نیز با ولادیمیر پوتین تلفنی گفتوگو کرد.
بر اساس آنچه توسط سفارت فرانسه در مسکو منتشر شده، آقای مکرون در این مکالمه گفته است: «یک گفتوگوی صادقانه با اقداماتی که تنش را افزایش میدهند، سازگار نیست.»
سفیر بریتانیا در اوکراین اعلام کرد که در این کشور خواهد ماند
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که تمامی کارکنان غیرضروری سفارتخانهاش را از اوکراین خارج میکند و خدمات کنسولی سفارت نیز در روز یکشنبه تعطیل خواهد بود.
آمریکا میگوید که تنها در شهر کوچک لویو که در غرب اوکراین و در نزدیکی مرزهای این کشور با لهستان قرار دارد، خدمات کنسولی محدودی ارائه میکند.
کانادا نیز اعلام کرد که کارکنان سفارتش را از کیف به شهر لویو منتقل کرده است.
اما ملیندا سایمونز، سفیر بریتانیا در اوکراین با انتشار توییتی نوشت که او به همراه «تیم اصلی» کارکنان سفارت در کیف خواهند ماند.
روسیه نیز اعلام کرده که در سفارتخانهاش در کیف، «تعداد کارکنان را بهینه» میکند تا به گفته دیپلماتهای این کشور «در برابر اقدامات تحریکآمیز رژیم کیف و کشورهای دیگر» آماده باشند.
ایالات متحده، ۱۵۰ تن از نیروهایش را که در حال آموزش نیروهای نظامی اوکراین بودند از این کشور خارج کرده است.
رسانههای هلندی نیز اعلام کردند که شرکت هواپیمایی ک.ال.ام (KLM)، همه پروازهایش را به اوکراین متوقف کرده است.
روز شنبه در شهر کیف هزاران نفر با شعارهایی در حمایت از اوکراین در خیابان راهپیمایی کردند
به رغم همه هشدارهایی که تاکنون منتشر شده، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین گفت که اگر قدرتهای غربی مدارکی قطعی درباره احتمال وقوع حمله در دست دارند، هنوز این مدارک را در اختیار او قرار ندادهاند.
او گفت: «فکر میکنم اطلاعات زیادی درباره یک حمله همهجانبه عمیق وجود دارد. ما میفهمیم که خطراتی وجود دارد. اما اگر شما یا کس دیگری، اطلاعاتی اضافی در اختیار دارید که نشان میدهند روسیه ۱۰۰٪ به ما حمله خواهد کرد، لطفا این اطلاعات را در اختیار ما قرار بدهید.»
کشورهای بسیاری از جمله استرالیا، ایتالیا، اسرائیل، هلند و ژاپن از شهروندان خود خواستهاند که اوکراین را ترک کنند.
در روز شنبه، هزاران نفر در شهر کیف در خیابان راهپیمایی کردند و شعارهایی در اعلان وفاداری به کشورشان و مقاومت در برابر هرگونه تجاوز نظامی روسیه سردادند.
این راهپیمایی توسط گروههای دستراستی مخالف رئیسجمهور اوکراین سازماندهی شده بود.