مذاکره مستقیم با آمریکا هزینه سنگینی برای دولت ما خواهد داشت
امیرعبداللهیان در مصاحبه با روزنامه بریتانیایی فایننشال تایمز گفت که جمهوری اسلامی تا زمانی که چشمانداز روشن و امیدوارکنندهای برای رسیدن به یک توافق خوب با تضمینهای پایدار نداشته باشد، آماده ورود به روند مذاکرات مستقیم با آمریکا نخواهد بود.
موضوع احتمال مذاکره با دولت آمریکا در حالی مطرح میشود که آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در سالهای اخیر هرگونه مذاکره مستقیم با واشنگتن را رد کرده است.
یکی از انتقادات اصلی هواداران دولت فعلی در ایران به حسن روحانی، رئیس جمهور سابق، "اعتماد به آمریکا"و تلاش برای مذاکره مستقیم با واشنگتن بود.
با وجود این وزیر امور خارجه ایران چندی پیش هم گفته بود که اگر جمهوری اسلامی به این نتیجه برسد که برای "یک توافق خوب"گفتوگو با آمریکا لازم است، این مسئله را نادیده نخواهد گرفت.
دور هشتم مذاکرات وین برای احیای برجام با حضور رسمی ایران و کشورهای ۴+۱ متشکل از روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان در حال برگزاری است. این مذاکرات در عمل با هدف گفتوگوی غیر مستقیم ایران و آمریکا برای بازگشت ایالات متحده به برجام و رفع تحریمهای ایران انجام میشود.
"کنگره آمریکا بیانیه سیاسی بدهد"
حسین امیرعبداللهیان به فایننشال تایمز گفت که افکار عمومی در ایران نمیتواند سخنان رئیس یک دولت را به عنوان تضمین پایبندی به تعهدات قبول کند، "چه رسد به دولت آمریکا که از برجام خارج شده است."
او گفت به مذاکرهکنندگان ایرانی در وین گفته است که به طرفهای غربی پیشنهاد دهند که "دستکم پارلمانها یا روسای پارلمانهایشان، شامل کنگره آمریکا، نوعی بیانیه سیاسی درباره تعهداتشان به توافق و بازگشت به اجرای برجام صادر کنند."
جمهوری اسلامی خواهان رفع کل تحریمها از جمله تحریمهای غیر هستهای است که در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ علیه ایران وضع شد.
آقای امیرعبداللهیان به فایننشال تایمز گفت که یکی از موارد اختلاف در مذاکرات وین همین تحریمها "علیه نهادهای حقیقی و حقوقی ایران، تحت ادعاهایی مانند برنامه موشکی، مسائل منطقهای و حقوق بشری است که قابل قبول نیست."
وزیر خارجه ایران در این مصاحبه باز هم تکرار کرد که مقامهای آمریکایی "پیامهای زیادی"برای مذاکره مستقیم با ایران فرستادهاند که جمهوری اسلامی آنها را رد کرده است.
"آخرین پاسخ ما به آمریکاییها و میانجیها این بود: هر گونه گفتوگو، تماس یا مذاکره مستقیم با آمریکا هزینههای سنگینی برای دولت من خواهد داشت."
او گفت که تهران به واشنگتن خاطرنشان کرده است که اگر اراده آمریکا برای رسیدن به توافق واقعی است باید قبل از هر گونه مذاکره رو در رو گامهای عملی و محسوس بردارد.
به گفته آقای امیرعبداللهیان آزاد کردن میلیاردها دلار نفتی ایران که به خاطر تحریمهای دوره دونالد ترامپ در بانکهای مرکزی کشورهای دیگر مسدود شده، یا صدور یک فرمان اجرایی از سوی رئیس جمهور آمریکا برای رفع بخشی از تحریمها میتواند از جمله اقدامات عملی دولت جو بایدن باشد.