تغییر لحن رسانههای چین: هشدار در مورد 'تغییرات اساسی' دربحران اوکراین
پس از هفتهها مقصر دانستن غرب در بحران اوکراین، رسانههای چین از دست کم گرفتن خطر وقوع جنگ به آگاه ساختن شهروندان در مورد "تغییرات اساسی"و خطرات احتمالی تغییر جهت دادهاند.
کارشناسان چینی درگیری گستردهتر بین روسیه و غرب را منتفی میدانند و موضع مسکو را در برابر آمریکای ضعیفشده که در تضاد با متحدان اروپایی است، قویتر تلقی کردهاند.
"تغییرات اساسی"
خبرگزاری رسمی شینهوآ روز ۲۲ فوریه اعلام کرد که پس از اعلام ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در ۲۱ فوریه مبنی بر به رسمیت شناختن استقلال جمهوری خلق لوهانسک و جمهوری خلق دونتسک، "وضعیت در شرق اوکراین دستخوش تغییرات اساسی شده است".
این تغییر لحن در تضاد با پوشش قبلی رسانههای دولتی بود که خطر جنگ بین روسیه و اوکراین را کم اهميت نشان میدادند.
تلویزیون مرکزی چین (سیسیتیوی) از حملات توپخانهای بین نیروهای دولتی اوکراین و نیروهای شبه نظامی و تخلیه "تعداد زیادی"غیرنظامیان از مناطق تحت کنترل شبه نظامیان طرفدار روسیه خبر داد.
شینهوآ همچنین با اشاره به فرمان امضا شده توسط پوتین در روز ۲۲ فوریه گزارش داد که پوتین به سربازان روسیه دستور داده است تا به دو منطقه تحت کنترل شورشیان وارد شوند تا "وظایف حفظ صلح"را انجام دهند.
در همان روز، سفارت چین در اوکراین گفت "تغییرات اساسی"در شرق اوکراین رخ داده است و در بیانیهای به شهروندان چینی هشدار داد که به "مناطق متلاطم"نروند. با این حال، سفارت به شهروندان چینی توصیه نکرده است که از کشور خارج شوند.
روسیه ممکن است غرب را وادار کند که به خواستههایش گوش کند
وبسایت انگلیسی روزنامه دولتی ملیگرای گلوبال تایمز، که خوانندگان بینالمللی را هدف قرار میدهد، در ۲۲ فوریه در مقالهای به نقل از کارشناسان چینی گفت که روسیه "ظرفیت و انعطافپذیری بالایی برای مقاومت در برابر تحریمهای ایالات متحده و اتحادیه اروپا"دارد، زیرا اقتصاد این کشور سالها است که تأثیر تحریمها را مهار میکند.
رسانههای چین میگویند روسیه ممکن است غرب را وادار کند که به خواستههایش گوش کند
یانگ چنگ، استاد دانشگاه مطالعات بینالملل شانگهای، ضمن اظهار نظر در مقالهای که در وبسایت خبری دولتی پیپر، مستقر در شانگهای، منتشر شده استدلال کرد که مسکو معتقد است غرب احتمالاً به دلیل شکاف بین اروپا و ایالات متحده بر سر این بحران و ناتوان دیده شدن ایالات متحده در تحمل هزینه مهار چین و روسیه به طور همزمان، از خواستههای خود در رابطه با اوکراین "دست خواهد کشید".
یانگ در ۲۲ فوریه نوشت "بدیهی است که 'فشار شدید'روسیه بر غرب اساساً به این دلیل است که يک ایالات متحده فرتوت که مجبور به عقب نشینی استراتژیک از افغانستان و سایر نقاط برای تمرکز بر رویارویی با چین شده است، نمیتواند هزینه هنگفت 'مهار دوگانه'چین و روسیه را متحمل شود".
در ۲۲ فوریه گلوبال تایمز گزارش داد که فو کیانشائو، کارشناس نظامی، گفت بعید است که اروپا اکنون به اوکراین اجازه دهد به ناتو بپیوندد چون اروپا نمیخواهد "جنگ را تا درِ خانه خودش گسترش دهد".
لی هایدونگ، استاد مؤسسه روابط بینالملل دانشگاه امور خارجه چین، در ۲۲ فوریه به وبسایت گوآنچا گفت که اگر اوکراین نتواند تصمیم اخیر روسیه برای به رسمیت شناختن این دو منطقه را بپذیرد، "جنگ شدید بین روسیه و اوکراین اجتنابناپذیر خواهد بود"، اگرچه لی گفت که درگیری "ابعاد کلان"نخواهد داشت.
کارشناسان درباره درگیری اوکراین و روسیه تردید دارند
اندکی پيش از اعلام پوتین در ۲۱ فوریه، کارشناسان تلویزیون دولتی به کم اهمیت جلوه دادن ترس غرب از حمله نظامی روسیه به اوکراین ادامه دادند.
سو شیائوهوی، معاون بخش مطالعات بینالمللی و استراتژیک در موسسه مطالعات بینالمللی چین (سیآیآیاس)، اندیشکده وابسته به وزارت خارجه، اظهار داشت که ادعاهای ایالات متحده در مورد حمله روسیه "پر از اشکال"و "هیجانی"است.
سو در مصاحبهای در فاکس تودی، برنامه امور جاری که از شبکه بینالمللی چینی زبان سیسیتیوی-۴ پخش شد، هشدار امنیتی سفارت آمریکا در روسیه در ۲۰ فوریه به شهروندان آمریکایی در مورد حملات تروریستی احتمالی در این کشور را به عنوان یک شیوه جدید "جنگ اطلاعاتی و عمومی"برای افزایش ترس از جنگ رد کرد.
او گفت "در حالی که ایالات متحده درباره به اصطلاح بحران بین اوکراین و روسیه صحبت میکند، به احتمال زیاد گامهای بیشتری برای تحکم و تشدید کنترل خود بر کشورهای اروپای شرقی برخواهد داشت".