ائتلاف بينالمللى ضد داعش: به عراق کمک میکنیم عاملان حملههای موشکی را پیدا کند
سرلشکر کوین کوپسی در مصاحبه اختصاصی با بیبیسی فارسی گفت دولت عراق مصمم است جلوی این حملات را بگیرد و به این منظور نیروهای ائتلاف با سرویس امنیتی و نیروهای ضد تروریسم این کشور همکاری مستمری دارند:
"مهاجمان همیشه مدارک و شواهد بسیاری از خود بجا میگذارند و ما از همین طریق میتوانیم رد آنها را بگیریم و با فراهم آوردن اطلاعات کافی به دولت عراق کمک کنیم این شبه نظامیان را به دست قانون بسپارد."
ماموریت اصلی و دلیل شکل گرفتن ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا پشتیبانی نظامی از نیروهای دولتی عراق در نبرد با داعش بود و این اولین بار است که یک مقام ارشد ائتلاف به همکاری فراتر از ماموریت اصلی با دولت عراق اشاره میکند.
از پاییز سال گذشته پایگاههای ائتلاف و سفارت آمریکا در بغداد بارها هدف حملات راکتی بودهاند اما این حملات از زمان کشته شدن قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه شدت و تناوب بیشتری پیدا کرد.
آخرین حمله شنبه سی آذر ماه بود که بیست و یک موشک به سفارت آمریکا در عراق شلیک شد. سامانه دفاعی سفارتخانه بیشتر این راکتها را رهگیری کرد اما دست کم سه راکت به یکی از ساختمانهای آن اصابت کرد و به گفته سخنگوی سفارت خسارت جزئی بجا گذاشت.
پنج هفته قبل از آن هم این سفارتخانه هدف بیش از ده راکت قرار گرفت اما بعضی از این راکتها به مناطق مسکونی اصابت کرد و باعث کشته شدن یک غیرنظامی شد.
به گفته سرلشکر کوپسی تا بحال در همه این حملات از راکتهای ۱۰۷ و ۱۲۰ میلیمتری و راکتاندازهای دستساز استفاده شده که دقیق نیستند و خطای بالایی دارند: "آنها ناچارند تعداد بیشتری راکت بزنند چون همه به هدف نمیرسند و بعضی وسط راه سقوط میکنند که خسارت جانی و مالی برای مردم عراق به بار میآورد."
دو حمله اخیر اما سوالها و ابهامهای بسیاری را درباره هماهنگی گروههای نزدیک به ایران مطرح کرده است.
کتائب حزبالله از نزدیکترین گروههای مسلح شیعه به ایران٬ اواخر مهر از آتش بس مشروط "گروههای محور مقاومت"برای متوقف کردن حملات راکتی خبر داده و محمد مهی سخنگوی این گروه دلیل آن را "فرصت دادن به نیروهای آمریکایی برای ترک عراق"عنوان کرده بود.
این آتش بس تقریبا چهل روز آسمان بغداد را خالی از راکتهایی کرد که مدام سفارت آمریکا را نشانه میرفتند. این گروه البته بعد از هر یک از دو حمله اخیر همچنان بر ادامه "آتش بس مشروط"تاکید کرده و این حملات را "اقدامی احمقانه"توصیف کرده است که "فقط میتواند به نفع دشمنان باشد."
ایران هم بعد از آخرین حمله موشکی به سفارت آمریکا٬ حمله به اماکن دیپلماتیک را مردود دانست و گفت در این حملات نقش نداشته است.
سرلشکر کوپسی معتقد است که ایران و گروههای اصلی نزدیک به آن احتمالا متوجه شدهاند که تحرکات اخیر در عراق در این مقطع به نفعشان نیست بخصوص که یکی از حملههای راکتی یک کشته غیر نظامی هم بر جای گذاشته است.
او این حملهها را که به رغم اعلام آتشبس یکجانبه اتفاق افتادهاند نشانه شکاف بین گروههای شبه نظامی میداند که دچار رقابت درون گروهی شدهاند و هر کدام در پی منافع خود هستند: "چه نفوذ و کنترلی بر روی این گروهها باشد چه نباشد٬ این احتمال وجود دارد که در حین رقابت هر کدام به خطای محاسباتی بیفتند و دست به اقدامی بزنند. من امیدوارم اقدام به حمله نکنند چون ما از خودمان دفاع خواهیم کرد و این به نفع آنها نخواهد بود."
با نزدیک شدن سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی و ابومهدی مهندس نایب رئیس حشد شعبی این سوال مطرح است که آیا گروههای نزدیک به ایران دست به حمله انتقامجویانه خواهند زد یا نه.
سرلشکر کوپسی میگوید ائتلاف آمادگی هر شرایطی را دارد: "ما وارد روزهایی شدهایم که محاسبات غلط چه در عراق چه در جاهای دیگر ممکن است سبب یک سری رویدادها حول این سالگرد شوند. اما ما برای پاسخ به هرگونه اشتباه محاسبه آمادهایم."
او تاکید می کند که دولت عراق در درجه اول مسئول حفظ امنیت پایگاههای ائتلاف و سفارتخانههاست و ائتلاف در صورت ادامه حملات راکتی بر دولت فشار خواهند آورد هر طور شده حملهوران را بیابد و "عدالت"را اجرا کند.