پوتین می گوید آمریکا سعی دارد روسیه را به جنگ بکشاند
او تلویحا گفت که اگر اوکراین به آرزوی خود برای پیوستن به ناتو برسد، ممکن است سایر اعضا را به جنگ با روسیه بکشاند.
تنشها بر سر صفآرایی گسترده نیروهای روسیه نزدیک مرزهای اوکراین بالا بوده است.
روسیه اتهام کشورهای غربی دایر بر قصد حمله به اوکراین را رد می کند. این کشور تقریبا هشت سال پیش شبه جزیره کریمه را از اوکراین جدا و به خاک خود ضمیمه کرد و از آن زمان هم از شورشی خونین در مناطق شرق اوکراین حمایت کرده است.
مسکو، در مقابل، دولت اوکراین را به ناکامی در اجرای یک توافق بینالمللی برای احیای صلح در مناطق شرق متهم میکند؛ جایی که حداقل ۱۴ هزار نفر کشته شدهاند و شورشیان مورد حمایت روسیه بخش وسیعی را در اختیار دارند.
آقای پوتین به خبرنگاران گفت: "به نظر من این طور می رسد که ایالات متحده خیلی نگران امنیت اوکراین نیست... بلکه نیت واقعیاش محدود کردن رشد و توسعه روسیه است. از این منظر اوکراین فقط ابزاری برای رسیدن به هدف است."
بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا (چپ) برای حمایت از اوکراین در مقابل روسیه، به کییف سفر کرده
رقابت روسیه و آمریکا - که هنوز دارای بزرگترین زرادخانه اتمی دنیاست - به جنگ سرد بین سالهای ۱۹۴۷ تا ۱۹۸۹ برمیگردد. اوکراین در آن زمان بعد از روسیه بخش مهمی از اتحاد جماهیر شوروی بود، آقای پوتین پیوسته گفته است که استقلال اوکراین را ضایعه میداند.
او گفت که آمریکا نگرانیهای مسکو در واکنش به درخواستهای روسیه برای ارائه ضمانتهای امنیتی الزامآور حقوقی از جمله منع گسترش بیشتر ناتو رو به شرق را نادیده گرفته است.
رهبر روسیه گفت: "تصور کنید که اوکراین عضو ناتو باشد و عملیاتی نظامی (برای بازپسگیری کریمه) شروع شود. چه میشود؟ باید با ناتو وارد جنگ شویم؟ آیا کسی به این موضوع فکر کرده؟ به نظر نمیرسد."
خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ارشد آمریکا گزارش میدهد که آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا روز سهشنبه در تماسی تلفنی به سرگئی لاوروف همتای روس خود گفت که اگر روسیه واقعا قصد حمله ندارد باید نیروهای خود را از مرز اوکراین عقب بکشد.
آقای بلینکن افزود که آمریکا و متحدان آن مایل هستند به بحث جدی با روسیه درباره نگرانیهای متقابل امنیتی ادامه دهند.
بوریس جانسون نخستوزیر بریتانیا روز سهشنبه در سفری به اوکراین آقای پوتین را متهم کرد که عملا "اسلحهای را به طرف سر اوکراین نشانه رفته"و از کرملین خواست برای پرهیز از بروز "فاجعه نظامی"عقبنشینی کند.
او بعد از گفت و گوهایی با ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین در کی یف، پایتخت، به خبرنگاران گفت که ارتش اوکراین در صورت حمله روسیه با این کشور خواهد جنگید.
او گفت: "۲۰۰ هزار مرد و زن در اوکراین آماده نبرد هستند. آنها دست به مقاومتی خیلی خیلی جانانه و خونین خواهند زد و فکر می کنم والدین، مادرها، در روسیه باید در مورد آن تامل کنند. و خیلی امیدوارم رئیس جمهور پوتین از مسیر مناقشه عقبگرد کند و وارد گفتوگو شویم."
آقای جانسون هشدار داد که بریتانیا با یک "مجموعه تحریم و سایر تدابیر"که با شروع حمله احتمالی روسیه به اوکراین تصویب خواهد شد به آن واکنش نشان خواهد داد.
بریتانیا اعلام کرده است که برای تشویق کشورداری پایدار و استقلال از روسیه در زمینه انرژی یک کمک ۸۸ میلیون پوندی به اوکراین میدهد.
رئیس جمهور اوکراین گفت که حمله روسیه "نه جنگی میان اوکراین و روسیه، بلکه جنگی در اروپا خواهد بود، جنگی تمام عیار."
او خواستار اعمال تحریمها پیش از شروع هرگونه درگیری احتمالی شد و گفت که از هر اقدام بریتانیا برای مقابله با "پول کثیف"، که ادعا میشود به کرملین مرتبط است و از طریق لندن پولشویی میشود، حمایت میکند.